Die alten Grabsteine bei der Pfarrkirche von Bruneck - Quellenschriften

Südliche Außenmauer des Widums-Gartens mit vermauerten Grabsteinen (Ausschnitt)

Im Folgenden finden Sie Quellenschriften zu den alten Grabsteinen bei der Pfarrkirche von Bruneck.

Feil, Dietrich: Die alten Grabsteine bei der Pfarrkirche von Bruneck. In: SAGEN.at. Projekt der Sagensammlung im Internet (2000-2006). Innsbruck 2006. Verfügbar über: https://www.SAGEN.at/doku/Bruneck/bruneck_grabsteine.html (Datum des Zugriffs).

(Stephan von Mayrhofen)

Supplementum ad monumenta Brixinensia
edita Brixinae ao. 1765
unacum epitaphiis et inscriptionibus
in ecclesiis conterminis et vallis Pustrissae adjectum

(1775)

(Wörtlich wiedergegeben sind hier nur die auf die in und bei der Brunecker Pfarrkirche befindlichen Grabmäler bezüglichen Abschnitte!
Bei den erhaltenen Denkmälern ist ein kleines Bild beigegeben. Ein Klick darauf führt zu weiteren Informationen!)

§ XIII
In Parochia Bruneggensi

S. 52

(1) Monumentum erectum in Coemeterio Parochialis Ecclesiae B. V. M. in Ragen, ubi ad januam minorem, qua itur ad sedem nobilium de Ragen, tam in scuto quam supra Cassidem ejusque tegumentum bina brachia ligonem aratri ambiunt. An. 1300.
A. D. MCCC. Alda hie lait Jacob der Kirchmair vom Ragen und sain Wirtin. Den Got Genad.

(2) Epitaphium marmoreum literis gothicis erectis jacens in Ecclesia Parochiali ad latus altaris omnium Sanctorum, sub scuto, in quo usi & in galea ejusque tegumento est Rota molaris. In 4. lateribus sic legitur circ. An. 1350.
+ ANNO DOMINI MCCC. - - - - Engel SALQUS. OSTERMAN. OBIIT IN XPO.

(4) Epitaphium marmoreum erectum in Coemetrio ad murum Australem Ecclesiae Parochialis ubi sub scuto, in quo dimidius bos erigitur, & galea, in qua idem bos, haec in 4. lateribus Gothicis characteribus leguntur pro die 16. Augusti 1385.
ANNO DOMINI MCCC.LXXXV. IN CRASTINO ASSUMPCIONIS GLORIOSE VIRGINIS. MARIE. OBIIT NYCOLAUS. JOCHEL. IN XPO.
Huc referri potest sepultura Nobilis Dominae de Arberg, in Ecclesia S. Elisabethae in Hospitali Brunegg. die 29. Septembris An. 1394. Sepultura, uti dictum est Mon. Brix. Part. I. pag. 59.

(6) Epitaphium lapidis griseo-caerulei jacens ad portam majorem Ecclesiae Parochialis, sine Inscriptione, cum binis tamen scutis, dextro nobilium de Mareit, in cujus angulo superiore pulvinar, sinistro nobilium de Liechtenstain, in quo inversa Pyramis acuminata: pro Domina Margaretha de Mareit in Praunsperg, Domini Bartholomei de Liechtenstain, quondam Capitanei Bruneggensis uxore, circ. An. 1460.

(7) Epitaphium lapidis item Grisei in Ecclesia Parochiali Coram Altari SS. Trinitatis cum scutis 2. dextro diagonali nube secto, & sinistro, in quo fascia diagonalis cum pinnis muri quadrati: in 4. lateribus sic legitur pro Domina Aemilia de Wolkenstain, D. Leonhardi de Velseck vidua. An. 1477.
+ ANNO DOMINI MCCCC.LXXVII. DIE. DOMINICA. I. ADventus – OBIIT. DOMINA. EMILIA. DE. VELSEGK. - -

S. 53

Ulrich von Gebensdorf

(8) Inscriptiones in Coemeterio ejusdem Ecclesiae Paroch. in Capella S. Sebastiani Mart. An. 1483. & 1487. ubi in abside scutum cernitur, in quo Agnus Paschalis. in ejus circulo legitur: Agnus Dei! qui Tollis peccata Mundi, Miserere nobis. 1483. Ibidem in altero circulo scutum, in cujus area caerulea bini aurei remi decussati.
Diese Capell hat lassen machen Ulrich Göbenstorfer und sein Hausfrau.
In eadem Capella penes altare in 2. fenestris extant 2. Tabulae vitreae eleganter pictae. In prima scutum familiae de Gebensdorf, ut antea. Ulrich Göbenstorfer 1487. In altera scutum, in cujus area rubra gallus niger. Cathrein Mayrhoferin sein Hausfrau. 1487.

(9) Tabula rotunda picta & deaurata, pendens ex abside Ecclesiae Parochialis versus altare majus, in qua sub binis galeis scutum, in cujus area 1. & 4. gallus colle imminet. in 2. & 3. decussatim sectis color aureus et caeruleus. In Circulo sic legitur. An. 1487.
Anno Domini MCCCC.LXXXvJJ. Jahr an Erchtag nach Ostern starb der Edel und vest Jacob Han von Hanberg. Dem Gott genedig sey.

(10) Epitaphium lapidis Grisei coram altari Omnium Sanctorum in eadem Ecclesia, ubi supra scutum, in quo 2. claves dependent decussae, pro D. Petro de Hofstat Judice civitatis Brunegg. mort. circa An. 1487. Peter Hofsteter.

(12) Epitaphium marmoreum cinerei coloris in Capella Welspergica ante Altare S. Annae ejusdem Ecclesiae Paroch. ubi scuta 2. in primo Welspergico sunt areae. 4. in altero Vilandrensi cantheri. In 4. angulis scutula 4. primum Welspergicum, utantea. Secundum Liechtenstainianum antea descriptum. Tertium Wolckensteinianum, ut alias. Quartum Neideggense, in quo tres conchae Marinae diagonaliter positae. In 4. lateribus haec leguntur literis incisis. 1508.
Hie ligt der Edel streng Ritter Herr Christoph von Belsperg, dem Gott Genad. Cujus Anima in Domino Requiescat 1508.
Supra idem altare fixa est Tabula lignea, in qua spectantur scuta superius memorata cum hac Inscriptione.
ANNO DOMINI MDVIII. am XV. Januarii ist gestorben der Edl vest Ritter Cristoff von Welsperg.

(13) Monumentum insigne rubri marmoris erectum in eadem Capella S. Annae in Ecclesia Paroch. in quo vir nobilis loricatus & oreatus Eque cernitur, dextra coronam Marianam seu Rosarium tenens. in ejus angulis 4. visuntur scutula 4. Primum Welspergianum, alterum habet fasciam horizontalem Gufidaunianam. Tertium Vulpem. Quartum tricollem Freuntspergianum, in ipsius lateribus 4 sic legitur.
Hie ligt begraben der Edl und vest Wernher von Welsberg, der gestorben ist an unser lieben Frauen tag in der Fasten im 1517. Jahr. Der Allmächtige Gott wolle ihm Barmherzig sein. Ferme ibidem coram ara S. Annae humi jacet alius lapis cinerei coloris abque effigie viri cum scutis Welspergico ut antea, & Fuxiano, in quo vulpes. In 4. angulis sunt scutula 4. Primum de Welsperg, alterum de Wolckenstain. in tertio de Freundsperg tricollis, in quarto de Neidegg tres concha pro eodem D. Wernhero de Welsperg, ejusque conjuge D. Margaretha Fuchsin de Fuchsberg. In 4. lateribus sic legitur. Hie ligt begraben der Edl vest Bernher von Welsperk. Dem Gott Genade. Verschiden in Festo Annunctiationis B. V. Mariae 1517. In summitate ejusdem Capellae spectatur Tabula lignea, in qua scutum Welspergianum, circumpendentibus scutulis 6. 1. Welspergicum. 2. Wolckenstainianum. 3. Vilandrense. 4. Freundspergicum. 5. Liechtenstainianum. 6. Fuxianum. Perigraphe circuli inaurata haec est. In dem 1517. Jahr an dem 25. Tag Merzens ist gestorben der Edl vest Bernher von Welsperg.

S. 54

(14) Tabula aenea albo marmori immissa cum scuto, in quo 3. lylia, jacens in coemeterio ejusdem Ecclesiae prope portam minorem Australem, ubi hocce Epitaphium.
Anno Domini 1517. auf dem 26. Tag Augusti starb der Erber jung Gesöll Heinrich Lynck von Augspurg, dem Gott genedig seye.

(15) Epitaphium hodie extritum in Ecclesia Paroch. pro Reverendissimo D. SEBASTIANO Sperantio, S. R. I. Principe & Episcopo Brixinensi, qui in Oppido Brunecka Obiit die III. Octobris Anno MDXXV. ibidem sepultus. uti dictum est Monum. Brix. Part. I. Pag. 59.

Jakob Kirchmair

(16) Epitaphium lapidis, muro exteriori Capellae S. Joannis inserti, in coemeterio ejusdem Ecclesiae, cum effigie Militis ante Crucem Christi flectentis, & schedulam tenentis, in qua. O Crux Ave spes unica! Accedit scutum Kirchmairianum de Ragen, antea descriptum. An. 1528.
D. O. M. JACOBI KIRCHMAIR DE RAGEN HOC IN LOCO TEGITUR CORPUS: QUI OBIIT IN XPO. XIIII. JANUARII A RECONDITA DIVINITATE. ANNO MDXXVIII.

(18) Tabula rotunda lignea in abside Ecclesiae Paroch. versus faciem altaris majoris, in qua sub casside, cui capricornus incubat, scutum, in quo capricornus dimidiatus niger Schrofenstainianus in area aurea, in circulo sic legitur literis inauratis.
Anno Domini 1541. am 6. Tag Septembris ist gestorben der Edl und vest Cristoff von Schrofenstain Haubtmann zu Bruneggen, so alhie begraben. Dem Gott genädig sey. Amen.

Hans Ranfft

(19) Epitaphium marmoreum erectum in coemeterio Ecclesiae Paroch. prope scalam, qua in Capellam S. Sebastiani ascenditur, ubi sub scuto, in quo Canis vertagus collo cinctus. circa An. 1542.
Hie ligt Hanns Ramfft, in leben des Hoch-Stiffts Brichsen Ambtman und Zoller daz Brauneggen: auch die Tugendhafft Frau Ursula Vintlin sein Gemahlin. Denen baiden Gott wolle barmherzig sein Amen.

(20) Lapis Aspersorii in coemetrio Ecclesiae Paroch. in loco sepulturae Teiseggianae habet hanc Inscriptionem residuam unacum scuto, in quo Bos Söllianus sculpitur.
Peter Sele An. 1545.

S. 55

(21) Epitaphium marmoris erecti & muro immersi coram altari SS. Trinitatis in Ecclesia Paroch. sub scuto Welspergiano, in quo 4. nudae areae.
Am 19. Tag Monats Julii im 1546. Jahr ist gestorben, und ligt hie begraben die wolgebohrne Jungfrau Anna Freyin zu Welsperg seelige, des wolgebornen Herren Carl Freyherren von Welsperg Röm. Kün. Mayt. & Rath, Gerichts und Pfands Inhaber der Herrschafften Primör und Telphan &c. geliebte Tochter, ihres alters im 10. Jahr. Gott verleich Ihr ein fröhliche Urstand. Amen.

Veronica von Spaur

(22) Epitaphium lapidis erecti & muro inserti, in eadem Ecclesia Paroch. ad altare OO. SS. sub scutis Fuggeriano et Spauriano. In primi area 1. & 4. perpendiculariter sectis bina lylia. in area 2. monialis cum mitra. In 3. cornua Postarum. In 2. di area 1. & 4. perpendiculariter sectis hinc leo, illinc thesellae quadratae, in areis 2. & 3. diagonaliter sectis binae stellae. Superius legitur: Scio, quod Redemptor meus vivit, & in novissimo die de terra resurecturus sum, & in carne mea videbo Salvatorem meum. Job 19. Inferius autem sic.
Am 17. Tag Februarii im 1551.isten Jahr ist gestorben und ligt hie begraben die wolgebohrne Frau Veronica Freyfrau von Spaur, gebohrne Fuggerin Freyfrau zu Kirchberg und Weissenhorn seelige: des wolgebohrnen Herrn Herrn Danielen Felixen Freyherren zu Spaur, Obristen Erbschencken der gefürsten Grafschafft Tyrol, und Hauptman zu Brauneggen, geliebten Gemahlin. Gott Genad der Seelen.

(23) Tabulae rotundae duae ligneae deaurate in summitate Ecclesiae Parochialis pendentes absque inscriptionibus. An. 1552 & 1560. Prima cum scutis 2. In priore sub casside scutum dimidiatum bovem refert. in posteriore sub galeis 2. scutum Hanianum jam descriptum. Pro Balthasare Söll de Teisegg, & Barbara Hanin de Hanberg, qui conjuges vixerunt aÔo 1550.
Secunda sub galeis 2. scutum exhibet Rumblianum, in cujus area 1. & 4. aureis bini Galli coronati, in 2. & 3. horizontaliter sectis superius Leo currit, inferius bini torrentes: pro D. Christophoro Ruml de LiechtenaW, Bruneggensis Officii Reddituario & Capitaneo adhuc aÔo 1560. mortuo circa An. 1570.

(24) Monumentum insigne, sub aenea elegantissime fusa seu celata icone Depositionis Christi de Cruce, in marmore erecto in caemeterio prope januam majorem Ecclesiae Paroch. pro Joanne Kembter Seniore, mortuo An. 1564.
Gott dem Allmächtigen zu Lob hat der fürnem Hanns Kembter Burger des Raths zu Brixen, dessen Vattern Hannsen Kembter Burgern zu Brauneggen, so im 1564. Jar in Gott entschlaffen, und alda begraben ligt, dises Epitaphium machen lassen Anno 1620. inferius inscribitur: Anno 1622. ist auch der fürnem Michael Kembter Burger des Raths zu Brauneggen und sein Hausfrau Maria Wenzlin, baide in Gott entschlaffen, und alda begraben worden. Gott der Allmächtige welle auch Ihren und allen Christgläubigen ein frölich Auferstehung verleichen Amen.
(Die Tafel befindet sich heute in der Vorhalle der Kirche. D.F.)

(25) Monumentum marmoreum in angulo coemeterii Occidentali Ecclesiae Paroch. ubi cernuntur scuta 2 in quorum dextro sub galea Bos Söllianus, in sinistro sub galeis 2. Brandisiani leones 4. Praeterea in angulis 4. scutula 4. In primo pisces 4. ad globum collegati Kresiani de Kresenstain. in secundo dama & trifolia Fiegeriana. In tertio horizontaliter secto tres Rosae Palausianae. In quarto canis Gerhardianus. Pro D. Petro Söll, mortuo circa An. 1565.
Alhie ligen begraben der Edl gestreng Herr Peter Sell zu Teisegg, und die wol Edl Ehr- und tugend-reiche Frau Anna Sellin gebohrne von Brandis zu Leonburg und Vorst. Deren Seelen der Allmächtige Gott genedig und Barmherzig seyn, und denen nebst allen Christglaubigen Seelen ain fröliche Auferstehung zum Ewigen Leben verleichen wolle. Und hat dises Epitaphium machen lassen der Edl gestreng Herr Leonhart Sell zu Teisegg und Pizelstetten, bemeltes Herren Peter Sellen Anichle, denen zu ainer Christlichen Gedächtnus Anno 1630.

S. 56

(26) Epitaphium in coemeterio ejusdem Ecclesiae Paroch. sub imagine divini Judicis in diluvio probos a reprobis secernentis. An. 1567.
Gott dem Allmächtigen zu Lob und Ehr, auch zu gedenckhen des Ehrnvesten Niklaus Sölle geweßten Burger und Rath der Statt Brunegg, der dan hierunter gebraben ligt, und in dem 11. Mertzen Anno in 67isten in Gott entschlaffen: haben dise Figur des ausgegossenen Zorns unsers himmlischen Vaters mit der erschröckhlichen Auswahl verdienter Straff machen lassen die firnemen Lucas Söll Burger alhier, auch Joachim Perchtoldt Gericht-schreiber auf Anras, auch Bartlme Hueber Burger und lateinischer Schulmaister zu Braunegg: und des vesten firnemen Hanns Söllen Burgers und Raths daselben seiner verlassenen zwey Kindern, als sein obgenants Niklaus Sölln Eelich nachgelassnen Sun, auch zwey Ayden und zwey Anichlen. Geschehn nach der Geburt Unsers Herren und Seeligmachers JEsu Christi zu zölen im 1576isten Jar.

(29) Lapis in Ecclesiae Parochialis medio pene extritus, residuo scuto cum armis Vintlerianis & Welspergicis, Inscriptionis literis vetustate exesis, pro Melchiore Vintler de Platsch, & Joanna de Welsperg. Circa An. 1600. Jacent & alii quam plurimi lapides in eadem Ecclesia, cum scutis Wolckenstainiano de Rodenegg, Sölliano ab Aichberg, Fuggeriano de Kirchberg, Recordiano de Neun, Enzenbergiano de Jöchlsthurn, &c. Inscriptiones sunt extritae.

Georg von Wolkenstein-Rodenegg

(30) Epitaphium penes altare OO. SS. in Ecclesia Paroch. cum scuto sub galeis 2. in cujus area 1. & 4. nubes. In 2. & 3. tres Pyramides. in parmula cordis fascia trabis acuminatae.
Anno Domini 1614. dem 5. Tag Septembris starb der wolgeborn Herr Georg Freyherr von Wolckenstain zu Rodenegg - - - -

Georg Vintler zu Plätsch

(31) Epitaphium in Ecclesia Paroch. ante gradus Chori cum scuto, in quo subcoronatis galeis 2. in area 1. & 4. armi Ursini erect, in 2. & 3. armi ursini iacentes. circa An. 1620.
Hie ligt begraben der hoch Edl gebohrene Herr Georg Vintler zu Plätsch - - - verschiden im 16..isten Jahr, seines Alters im 51isten. Gott Gnad der Seelen.

S. 57

(32) Monumentum in formam altaris erectum in Capella S. Annae ejusdem Eccles. Paroch. sub scutis 3. Welspergiano, in cujus area 1. & 4. Leo in 2. & 3. cantherii de Vilanders, cum parmula cordis, in qua areae 4. Fuggeriano & Montaniano & Lemmate: Vivas post funera virtus. circa An. 1634.
Zu Ewig lobwürdiger Gedächtnuß des in Gott ruhenden wohlgebohrnen Herrn Herrn Cristophen Freyherrens zu Welsperg und Primör, Herren zu Telphan und Alt-Rasen: Erb Stabl- und Kuchelmaister der gefürsteten Grafschafft Tyrol, auch Erb-Marschallen des fürstlichen Stiffts Brixen und Hauptman zu Brauneggen, als Herren Vattern: zugleich auch der wolgebohrnen Frauen Frauen Adalberte gebohrnen Fuggerin, Freyfrauen, zu Kirchberg und Weissenhorn seiner ersten gehabten Ehegemahlin, als leiblichen Frauen Mutter: und Herren Herren Alphonsen und Rudolphen Freyherren zu Welsperg und Primör als Brüdern, so alhie begraben ligen: und Frauen Barbara aus dem uralten adelichen Geschlecht deren von Montani gebürtig, seines vorgedachten Herrn Christophens anderen Ehegemahlin als Frauen Stief Mutter, so noch im leben: hat der hochwirdigste Fürst und Herr WILHELM von Gottes Gnaden Bischof und des Heil. Röm. Reichs Fürst zu Brixen dis Epitaphium aufrichten und machen lassen. 1634.

(33) Monumentum & Mausoleum insigne, erectum in Ecclesia Paroch. ante altare Majus ad latus. Evangelii penes altare B. V. M. Dolorosae, 2. geniis Mitram & Pedum Pastorale, aliis 2 arma Welspergica sustentantibus cum Lemate & Inscriptione, qua pro Cels.mo & Rev.mo D. D. Guilielmo Barone de Welsperg S. R. I. Principe & Episcopo Brixinensi, mortuo die 27. Martii An. 1641. & hic sepulto habetur Monum. Brix. Part. I. fol. 59.

(34) Epitaphium sub pictura Christi mulierem adulteram paenitentem absolventis sub scutis Elzenbaumiano & Wenzliano in coemeterio ad portam majorem Ecclesiae Paroch.
Gott dem Allmächtigen zu Lob und Ehr, auch allen demütigen und Reuigen Christen Menschen zu besondern Trost hat der Ehrenvöst Christoff Elzenbaumer Burger des Raths alhier seinen verstornenen Eltern, ihme, seiner liebsten Ehehausfrauen Martha Wenzlin und seinen Kindern, zu einer Gedachtnuß dis Epitaphium alhero machen und mahlen lassen. Beschehen als man zalt 1649.

(35) Monumentum marmoreum sub fornice coemeterii Ecclesiae Paroch. erectum cum scutis 2. Wenzliano, in quo torrens inter stellas 2. & Perckhoferiano, in quo Pavo.
Alda ligt begraben der Ehrnvest Andre Wenzl geweßter Raths Burger alhie, aus dessen Verordnung dis Epitaphium zu ein Christlichen Angedencken aufgericht worden im Jahr 1655. Extat ibidem Tabula picta, in qua Esther ante Assuerum se submittit, ubi coram flectunt unacum ante dictis scutis Andreas Wenzl Pater. Brigita Perghoferin Mater. Tum filii Steffan. Mathias. Andre. Christoff. Jacob. Martin. (Canonicus Brixinensis) Johann Baptista (Canonicus Brix. & Intic.) Paul Georg. Cristian. & filiae Maria. Ursula. Catharina. Helena. Cristina.
Gott dem Allmächtigen zu Lob und Ehr, auch zu ainen Christlichen Andäncken des wol Ehrn vesten firnemen Herren Andreen Wenzl des Elteren, geweßten Rathsburger zu Brauneggen Seeligen, welcher dem lesten October An. 1655. im 69.isten Jahr seines Alters von diser mühesamen Welt Christlichen abgeschieden, und alhier an diesem Ort begraben worden. Dessen und allen glaubigen Seelen Gott genadig und barmherzig seyn wolle Amen.

Christoff Sigmund von Welsperg

(36) Monumentum marmoris erecti in Capella S. Annae Ecclesiae Paroch. ubi sub galeis 3. scutum Welspergicum ut supra Num. 31 in Parmula cordis areae nudae 4. & alterum Raittenavianum sub galeis 3. In eis area 1. & 4. Porta semiaperta. In 2. & 3. perpendiculariter sectis a dextris fascia diagonalis, a sinistra leo erectus. in Parmula cordis est globus. An. 1658. & 1675.
Alhie ligt begraben der hoch und wolgebohrne Herr Herr Christoff Sigmund Freyherr zu Welsperg und Primör, Erb Stabl- und Kuchelmaister der gefürsteten Grafschafft Tyrol, Erb Marschall des fürstlichen Stiffts Brixen, hochfürstlich und Salzburgischer Camerer, und Pfandts Inhaber der Herrschaft Altrasen: und dero Frau Gemahlin die hoch und wol gebohrne Frau Frau Maria Anna Catharina Freyfrau zu Welsperg und Primör, gebohrne Gräfin und Edle Frau auf Reitenau Rosenegg und Langenstain. Welcher Hr. von Welsperg dem 4. Tag Monats May An. 1675. und hochgedachte dero Frau Ehegemahlin dem 4. Juny An. 1658. in Gott seelig verschiden. Deren und allen Christglaubigen Seelen Gott gnedig und barmherzig sein welle Amen.

S. 58

(37) Epitaphium lapidis erecti & muro Capellae S. Annae inserti in eadem Ecclesia Paroch. tum scutis Welspergico et Wolkenstainiano.
Hie ligt begraben die hoch und wohl gebohrne Frau Frau Anna Catharina Benigna Freyfrau zu Welsperg und Primör, gebohrne Gräfin von Wolckenstain und Rodenegg, so dem 17. Junii An. 1672. in Gott entschlaffen.

(38) Epitaphium erecti marmoris sub fornice coemeterii Ecclesiae Paroch. cum scutis 2. Wenzliano superiore, & Jenneriano de Seebegg, in quo ursus erectus vitem tenet. Anno 1681. & 1689.
Alda ligt begraben der wol Edl gestreng Herr Stephan Wenzl von Kirchegg und Ragen, so den 1. Augusti im 1681isten: und seine Ehehausfrau die wol Edle Frau Elisabeth Jennerin, so dem 8. Junii im 1689isten Jahr im Gott verschid. Gott Gnad deren Seeln.

(39) Epitaphium in coemeterio ad murum exteriorem Ecclesiae Paroch. prope januam minorem Capellae S. Annae cum Scuto, in cujus area 1. & 4. dama, in 2. & 3. stella super Pyramides. In Parmula cordis Aquila.
Alda ligt begraben der wol Edl gestreng Herr Felix Remich von Weissenfölls, geweßter firstlich Brixnerischer Stattrichter zu Brixen und Brunegg, welcher dem 12ten Jenner An. 1688. nach empfangenen H.H. Sacramenten Christlich verschieden. Gott Gnad seiner Seelen Amen.

(40) Monumentum erectum sub cathedra Ecclesiae Paroch. cum scutis Galliano et Mayrhoferiano, jam saepe descriptis.
D. O. M. Alda ligt begraben die wol Edl gebohrne Frau Maria Susanna Gallin von Ainsidl und Teisegg, gebohrne Mayrhoferin von Koburg und Anger, so dem 24isten Junii An. 1694. ganz Christlich in Gott verschieden.

Johann Baptist von Mayrhofen

(42) Epitaphium marmoris muro inserti ad Altare OO. SS. in Ecclesia Paroch. cum scuto Mayrhoferiano.
Alhie ligt begraben der Hochwürdig hoch Edl gebohrne Herr Johann Baptista Mayrhofer von Koburg und Anger, im Leben geweßter Dechant und Pfarrherr zu Bruneggen, so dem 5. May im 1705.ten Jahr in Gott Christlich verschiden. Dem Gott Genedig sein wolle.

(43) Epitaphium lapidis erecti sub arcu ad Portam majorem coemeterii Ecclesiae Paroch. cum scuto Jenneriano ut antea.
Alda ligt begraben der wol Edl gestreng Herr Judas Thaddeus Jenner von Sebegg und Perburg, welcher dem 8 tag May Anno 1714. nach allen empfangenen H.H. Sacramenten ganz Christlich in Gott dem Herrn entschlaffen. Gott gnad der Seelen.

S. 59

(44) Epitaphium lapidis erecti in muro ad latus Epistolae Altaris OO. SS. in Ecclesia Paroch. cum scuto Mayriano, in cujus Area 1. & 4. tres torrentes, in 2. & 3. Leo.
Alda ligt begraben die wol Edl gebohrene Frau Anna Catharina Wenzlin von Kirchegg und Ragen, gebohrne Mayrin von Mayrhaim, so dem 23. Tag Septembris An. 1714. Christlich in Gott entschlaffen. Gott gnad der Seelen. Jetz lig Ich da, sich über Sich: wer für mich geht, bitt Gott fir mich.

(45) Monumentum nigrum in Capella coram Altari S. Felicis Mart. in eadem Ecclesia Paroch. erectum pro Perill. Gener. D. Antonio Wenzl de Sternbach &c. qui obiit die 13. Januarii Anno 1716. delineatum esi in Monum. Brix. Part. I. fol. 60.

(46) Epitaphium lapidis erecti ad latus epistolae Altaris OO. SS. in Ecclesia Paroch. una cum scuto Trojeriano, in quo aries.
Hic jacet Praenobilis D. D. Joannes Troyer ab Anshaim & Grembsen, Excelsae Camerae superioris Austriae Consiliarius, per Pustriam Vorestarius, Praefectus in Fridingen. Vivat adhuc ovans in Coelis, quia moriens vicit in terris in festitivitate S. Mariae a Victoria die 7. Octobris An. 1716.

Maria Anna Vintler von Platsch

(47) Epitaphium lapideum, muro exteriori Capellae S. Sebastiani insertum in coemeterio Ecclesiae Paroch. unacum scuto Vintleriano jam saepe descripto.
Alhie ligt begraben die hoch Edl gebohrne Freyle Maria Anna Vintlerin von Platsch, so dem 8. Nouembris 1716. ihres Alters im 21. Jahr in Gott seelig verschieden.

(48) Epitaphium lapidis erecti in coemeterio penes Monumentum Kembterianum, ad januam majorem Ecclesiae Paroch. cum binis scutis, Kembteriano, & Winckelhofiano jam saepe descriptis.
Alda ligt begraben die hoch Edl gebohrne Frau Maria Ursula von Wincklhofen un Englöß Neidenstain und Krakofl, verwittibte Kempterin von Zell- und Riggburg, so dem 1. February 1719. an ihren Geburtstag Christlich in dem Herren verschieden. Gott geb Ihr die ewige Ruhe.

Joseph Ignaz von Gall

(49) Epitaphium lapidis in Ecclesia Paroch. prope Altare infimum sub pileo Protonotarii & scuto Galliano coronato, in quo torrens inter 2. globos. An. 1725.
SISTE VIATOR, ET AVDI.
HIC JACET, CUJUS ELEEMOSYNAS ENNARRABUNT ECCLESIAE SANCTORUM.
NEMPE PLUR. REV. PRAENOB.LIS CLARRISS.MUS D. JOSEPHUS IGNATIUS GALL
DE AINSIDL ET TEISEGG
PROTONOTARIUS APOSTOLICUS ET PAROCHUS IN TAUFERS.
QUI OCULOS SUOS NON AVERTIT A PAUPERE :
ECCLESIIS SIQUIDEM ET PAUPERIBUS BRUNEGGENSIBUS
EXIMIUS EXSTITIT BENEFACTOR.
DECIMA NONA JANVARII IS PIE IN CHRISTO REQVIEVIT
ASPICE VIATOR! ET FAC SECUNDUM EXEMPLAR.
QUODCUNQUE POTEST MANUS TUA IN PAUPERES,
INSTANTER OPERARE, AETERNITATIQUE LABORAS.

(50) Epitaphium erecti lapidis sub fornice coemeterii ad portam majorem Ecclesiae Paroch. sub scutis Elzenbaumiano, in cujus area 1. & 4. monoceros. in 2. & 3. Leo & Pueliano, in quo tres Rosae manu tenentur.
Stehe Wandersmann und siche! alda ruhet der wol Edl Herr Christoff von Elzenbaum zu Wisenheim, geweßter Raths Senior alhie in Brunegg, so dem 6. Merzen 1732. in dem 70. Jahr seines Alters in Gott verschiden. Zu einer Christlichen Gedächtnuß ihme und auch seiner lest gehabten Ehefrauen Clara Elzenpaumerin gebohrnen Puelin ist dise gegenwärtige Denckschrifft hiebey aufgestellt worden.

S. 60

Jacob Puel

(S. 51) Epitaphium erecti lapidis ibidem contigui cum scutis iisdem.
Hie ligt Herr Jacob Puel Burger des Raths in Leben,
Maria von Elzenpaum auch darneben,
Du Leser! bitt für sie, und andere auch desgleichen,
Daß allen welle Gott die ewig Ruhe verleichen. 1742.

Johann Joseph von Tschusy

(52) Monumentum erecti Marmoris sub arcu proximo portae majori coemeterii Ecclesiae Paroch. cum scutis coronatis 2. in primi area 1. et 4. aqulia. in 2. & 3. gryphs. in secundo fascia horizontalis cum obliqua diagonali, instar pontis.
Alda ruhet der wol Edl gebohrne Herr Johann Joseph von Tschusy zu Schmidhofen, geweßter Stattschreiber alda und Gerichtschreiber in Antholz. Welcher dem 20. October 1744. in Gott seelig verschieden. Deme dessen gehabte Gemahlin Frau Anna gebohrne Stegerin dem 27.isten Augusti 1750. alhie beygesellet worden. Der barmherzige Gott wolle ihnen eine fröhliche Auferstehung verleichen Amen.

(53) Epitaphium lapidis jacentis in Ecclesia Paroch. ad latus Evangelii cum scuto Payrspergiano jam saepe descripto, & parmula cordis, in qua bos: pro Rev.mo & Illust.mo D. D. Joanne Ferdinando L. B. de Poymont & Payrsperg Canonico Brixinensi & Parocho Bruneggensi, mortuo die 28. Februarii Anno 1746. uti habetur in Monum. Brix. fol. 60.

Joseph Ludwig von Kleblsberg

(54) Epitaphium lapidis ad columnam erecti prope portam portam majorem in Ecclesia Paroch. cum scuto Klebelspergiano, in cujus area 1. & 4. casus. in 2. & 3. fascia diagonalis cum mucronibus sagittarum 3. in parmula cordis perpendiculariter secta sunt trifolia 2. & gryphs.
Alda ligt begraben der wol Edl gebohrne Herr Joseph Ludwig von Kleblsperg zu Tumburg, hochfürstl. Brixn. Hofjuncker Stattrichter zu Bruneggen, und Richter in Antholz. So dem 6. Julii im 1751. und im 74isten Jahr seines Alters umb VII. Uhr in der Fruhe nach allen empfangenen H.H. Sacramenten Christlichen in Herren entschlaffen. R I. P. Amen.

(55) Tumba sepulchralis in Capella S. Felicis Ecclesiae Paroch. pro Rev.moPerill. D. Andrea Wenzl de Stock & Sternbach SS. Theologiae Doctore Canonico Augustano & Brixinensi, mortuo die 6. Octobris An. 1752. in Monum. Brix. fol. 60.

Joseph Felix von Tschusy

(56) Epitaphium lapidis erecti ad portam majorem in coemeterio Ecclesiae Paroch. cum scuto Tschusiano antea descripto & contiguo.
Alda ruhet der wol Edl gebohrne hochgelehrte Herr Herr Joseph Felix von Tschusy zu Schmidhofen, beder rechten Doctor, geweßter Landschafft Secretari und Landschreiber an der Etsch. Gott Gnad der Seelen. An. 1758.

Zu den Monumenta

Zur Einleitung