WIE UNSER DARF DE NOUME "GRABATZ" KRIEGT HAT

Vor mehr wie zwaahunert Jahr, wie unser Urahne ins Banat kumm sein, far sich a besseres Lewe schaffe, ham se mit viel Schwierichkeide kämpfe misse.

Nouch alder Sage soll net weit vun unsrem Darf, noch uner tirkischer Herrschaft, e Pußte gwest sein, wu e serwischi Familie mitm Noume „Grabetz" gewohnt hat. Wie unser Urahne sich do ougsiedlt ham, war do noch sumpfichi Gegend. Frisch doher kumm, war far die Ousiedler nirgends ka Unerkunft, net far die Leit un net fars Vieeh. So war nix weider iwrich, wie sich a Unerschlupp, Häiser vun Lohm un Rohr zu baue. Nouchher war die notwendichscht Arweit, die Abflußgrawe zu grawe, daß es Wasser ablaaft, un es Feld hat kenne geackert were. So e Grawe is aa an der Pußte vorbeigang.

In seier Zeit is mol in ouner dunkli, wischt! Nacht a Rauwerbanda ins Dorf kumm. Sie ham des schlecht! Wedder ausgnutzt um ham die Leit ihre Kieh fartgetrieb, ohne daß jemand was bemerkt hat. Awer wie se an den Grawe kumm sein, ham se net so schnell dedriwert kenne, un weil se die Viecher all! uf e Haufe getrieb ghat ham un weil's dunkl war sein viel Kieh in den tiefi Grawe gfall un ham geplärrt un geplärrt. Den Lärm hat aa seli serwischi Familie ghert, un wie se bemerkt ham, was los is, ham se die Leit ausm Darf verständicht, die sein die Rauwer nouch un ham ihre Viech zruckgholt. Aus Dankbarkeit ham se dann ihre neies Darf „Grabetz" gnennt, zum Oudenke an die Familie un an sele Grawe. Mit der Zeit hat sich dann der Noume zu „Grabatz" veränert.

(Erzählt von Veronika Bauer aus Grabatz)